Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze dienstverlening

Wiels helpt om zeker, veilig en toekomstgericht te ondernemen in milieu, ruimte en preventie.

Over onze dienstverlening

Begeleiding

Wij begeleiden je bij het realiseren van jouw plannen op strategisch en operationeel vlak.

Begeleiding op maat

Alle artikels

Belangrijke aanpassing overstromingskaarten op komst

Aan de hand van de twee vragen kan je nagaan of je actie moet ondernemen. 

Schermafbeelding 2024 09 26 162658

De Vlaamse overheid past de overstromingskaarten aan. Dat kan belangrijk zijn voor toekomstige uitbreidingen van je bedrijfsgebouwen, parkeerzones of circulatieruimtes.  

De overstromingskaarten bepalen immers of je kan uitbreiden en welke bijkomende maatregelen je daarvoor moet nemen om het risico op overstromingen te beperken. Juiste kaarten besparen je heel wat zorgen en kosten bij latere vergunningsaanvragen. 

Aan de hand van de twee onderstaande vragen kan je nagaan of je actie moet ondernemen. We geven je eerst wat achtergrondinformatie bij de geplande aanpassing van de kaarten.

Landscape 5158989 1280

Hoe werkt het?

De Vlaamse Milieumaatschappij actualiseert de pluviale overstromingskaarten, die aanduiden welke gebieden bij hevige neerslag kunnen overstromen. In het nieuwe model worden de verwachte regenbuien geactualiseerd rekening houdend met de nieuwste inzichten over klimaatverandering. Die aanpassing verloopt automatisch. Als bedrijf hoef je hiervoor niets te ondernemen. Ook informatie over het reële landgebruik wordt automatisch aangepast. 

Het reliëf van de omgeving heeft echter ook invloed op het overstromingsrisico.  Omdat dit niet automatisch kan worden aangepast, vraagt de Vlaamse Milieumaatschappij gemeenten en beheerders van waterlopen en rioleringen om voor eind november relevante wijzigingen door te geven. 

Belangrijke vragen voor jouw bedrijf

1.Ligt jouw bedrijf in een pluviaal overstromingsgebied?

  • Ga eerst na of je bedrijf in een pluviaal overstromingsgebied ligt. Dit kan eenvoudig via deze link. Neem bij twijfel gerust contact met ons op. 
  • Ligt je vestiging buiten zo’n gebied? Dan hoef je verder niets te doen. 

2.Heb je sinds 2019 aanpassingen gedaan aan je terrein met mogelijke impact op de overstromingsrisico’s? 

  • De belangrijkste vraag is of je sinds 2019 vergunde werkzaamheden hebt uitgevoerd die het overstromingsrisico kunnen beïnvloeden. 
  • Het gaat bijvoorbeeld over het aanleggen van een dijk, berm of keermuur, het afgraven van een deel van het terrein, aanpassingen aan de waterafvoer of het aanleggen van grote bufferbekkens. 
  • Is het antwoord op die vraag neen, dan hoef je niets te doen.  

Is het antwoord hierop ja? Neem dan contact met ons op. 

In dat geval doen we met jou een extra check en begeleiden we je om deze aanpassingen door de bevoegde overheid correct te laten opnemen in de vernieuwde pluviale overstromingskaarten.  

Op deze manier worden jouw geleverde inspanningen uit het verleden op een correcte manier vertaald in de overstromingskaarten van de toekomst. Met minder zorgen bij toekomstige vergunningsaanvragen als resultaat. De watertoets verloopt dan immers vlotter verloopt en de overheid koppelt minder voorwaarden aan je vergunning. 

Kijk het tijdig na: actie nodig vóór midden oktober

Gemeenten hebben tot eind oktober om de voorstellen van de overheid te beoordelen, waarna zij tot eind november opmerkingen kunnen doorgeven. We raden je aan om vóór midden oktober contact met ons op te nemen, zodat we kunnen zorgen dat jouw situatie correct wordt meegenomen. 

Hulp nodig bij het realiseren van jouw plannen?

We vertellen graag meer over hoe wij jou zonder zorgen laten ondernemen.

WIELS REPORTAGE 2024 07 191 A0522 WEB